Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi

Ortodonti tedabilerinden herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Ortodonti tedavisi, estetik, sağlıklı ve güzel gülüşlere sahip olmak isteyen her yaştaki kişiye uygulanabilir.

Ortodonti Tedavi Süresi

Ortodontik tedavinin süresi tamamen problemin şiddetine, çeşidine ve hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. Genel olarak ortodontik tedavinin süresi erişkin ve gençlerde 6 ay-2 yıl, çocuklarda ise 4-6 yıl arasında değişiklik gösterir.

Neden OrtodontikTedavi

Çapraşıklık ve uyumsuzluk ortodonti ile tedavi edildiğinde dişlerdeki düzen sağlandığından diş ve ağız bakımı daha iyi yapılacağından ilerleyen yaşlarda oluşabilecek çürüklerin önüne geçilmiş olur.

Ortodonti Uzmanı

Ortodontist dişhekimi; ortodonti uzmanlık alanı ile ilgilenen, diş, çene ve yüz düzensizliklerinin teşhis, tanı, tedavisi konusunda uzmanlık eğitimi almış olan diş hekimidir. Diş hekimliği fakültesi bitirildikten sonra 4-6 yıl kadar uzmanlık eğitimi alınarak ortodontist dişhekimiolunur.

Ortodontik Tedavi

Kişinin dişlerinde yaşadığı çapraşıklık problemi her yaşta yaşanan estetik bir problemdir. Fakat sorunun özüne indiğinizde problemin sadece estetik problem olmadığı aşikardır. Fonksiyon ve hijyen problemi ortodontiye gereksinim duyulmasının en başlıca sebepleridir.

Ortodonti tedavisi, kişinin dişlerinde çapraşıklığı düzeltmek için kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda çeneler arasındaki uyumsuzluk ve kapanış problemlerinin düzeltilmesinde etkili olmaktadır. Bun yönü ile tedavi sadece estetik kaygılardan dolayı değil daha çok fonksiyonel problemlerin çözülmesinde etkilidir. İleride kişide dişlerdeki çapraşıklıkların fazla olmasından kaynaklanan hijyen eksikliğinden dolayı ortaya çıkabilecek çürük ve diş eti problemlerinin de çözülmesinde oldukça etkilidir.

Bilindiği üzere çapraşık dişleri tam olarak temizlemek zordur. Çapraşık dişleri olan kişiler yeterli ağız temizliğini sağlayamadıklarından bakteri plağı ve diş taşı çapraşık gölgelerde çok daha fazla oluşur, dişlerin zor temizlenen bu çapraşık yüzeylerinde de yetersiz hijyenden dolayı zamanla diş eti problemleri ve diş çürükleri meydana gelir. Dişleri örten diş etinin devamlılığında bozukluktan dolayı da diş eti problemleri boy gösterir. ( Özellikle alt ön bölgelerde) Özellikle yaşın ilerlemesi ile birlikte diş etlerinde çekilmeler, hassasiyet, kemik erimesi, çiğneme fonksiyonunda bozulma ve dişlerin zamanla oynaması ve sonuçta diş hekimi tarafından çekilmesi gibi sonuca neden olur.

Çapraşıklık nedeni ile o bölgede daha fazla kuvvet uygulanmasından dolayı zamanla o bölgedeki diş etinin çekilmesi ve dişin canlılığını kaybetmesi sonucuna ulaşılır.

Başka bir fonksiyon problemi de alt çenenin kapanış anında öne ya da yana kaymasından kaynaklı çene uyumsuzluğu problemidir. Bu problem kendisini ağzın açılıp kapanmasında tıkırtı ya da kulak önü bölgesinde ağrı şeklinde kendini gösterir. Ortodontik tedavi ile bu tarz eklem bölgesine uygulanan ters kuvvetlerin önüne geçilmiş olur. 

Ortodontik tedavinin ana ve asıl amacı çeneler arasındaki uyumsuzlukları ortadan kaldırarak çiğneme ve konuşma fonksiyonunun düzenli olarak sağlanmasına zemin hazırlamaktır. Böylece de alt çene sağlığı korunmuş olur. Bunun yanı sıra ortodontik tedavi ile ağız hijyeninin sağlanması ile diş eti ve diş çürüğü problemlerini elimine ederek, hastaya estetik bir görünüş sağlaması yolu ile kendine güveni sağlanarak psikolojik destek sağlanmış olur.