Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi

Ortodonti tedabilerinden herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Ortodonti tedavisi, estetik, sağlıklı ve güzel gülüşlere sahip olmak isteyen her yaştaki kişiye uygulanabilir.

Ortodonti Tedavi Süresi

Ortodontik tedavinin süresi tamamen problemin şiddetine, çeşidine ve hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. Genel olarak ortodontik tedavinin süresi erişkin ve gençlerde 6 ay-2 yıl, çocuklarda ise 4-6 yıl arasında değişiklik gösterir.

Neden OrtodontikTedavi

Çapraşıklık ve uyumsuzluk ortodonti ile tedavi edildiğinde dişlerdeki düzen sağlandığından diş ve ağız bakımı daha iyi yapılacağından ilerleyen yaşlarda oluşabilecek çürüklerin önüne geçilmiş olur.

Ortodonti Uzmanı

Ortodontist dişhekimi; ortodonti uzmanlık alanı ile ilgilenen, diş, çene ve yüz düzensizliklerinin teşhis, tanı, tedavisi konusunda uzmanlık eğitimi almış olan diş hekimidir. Diş hekimliği fakültesi bitirildikten sonra 4-6 yıl kadar uzmanlık eğitimi alınarak ortodontist dişhekimiolunur.

Sık Sorulan Sorular

Ortodonti kelime anlamı olarak düzgün diş anlamına gelse de, sadece çapraşık dişlerin tedavisini değil aynı zamanda çene uyumsuzluklarının, kapanış problemlerinin tedavisinde de önemli bir uzmanlık dalıdır. Bu uzmanlık dalı, alt ve üst çenenin kafa yapısına göre birbirlerine olan konumlarını ve dişlerin birbirleri ve çene ile ilişkilerini 3 boyutlu olarak incelemektedir.


Ortodonti Nedir?

Ortodonti nedir? Ortodonti aslında Yunancadan türetilmiştir. Ortho, düzgün ve odons ise diş anlamına gelmektedir. Düzgün dişler anlamına gelen bu kelimenin kökeni yunancadır. Ortodonti dişlerin kemik üzerinde düzgün bir şekilde yerleşmesi, konumlanması ve yüz düzensizliklerinin teşhis, tanı ve tedavisinde odaklanan diş hekimliğinin uzmanlık alanıdır.

Ortodontist Kimdir?

Ortodontist ise ortodonti uzmanlık alanı ile ilgilenen, diş, çene ve yüz düzensizliklerinin teşhis, tanı, tedavisi konusunda uzmanlık eğitimi almış olan diş hekimidir. Diş hekimliği fakültesi bitirildikten sonra 4-6 yıl kadar uzmanlık eğitimi alınarak ortodontist olunur.

Tedavisiye Ne Zaman Başlamak Daha Uygun Olur?

Çenelerin konumundan kaynaklanan ortopedik bozukluklar büyüme ve gelişme döneminde tedavi edilirken, dişlerin çapraşıklıklarından kaynaklanan bozukluklar her yaşta tedavi edilebilir. Gerçi günümüzde çene uyumsuzlukları problemleri erişkinlerde de ortodontik cerrahilerle tedavi edilebilmektedir. Ama en uyun dönem bu tedavi için gelişme çağıdır. Bunun dışında eğer çocukta 7-8 yaşlarında diş hekimi tarafından problem teşhis edilirse de daha erken yaşlarda da tedaviye başlandığı olabilir. O yüzden çocuklarımızı düzenli olarak diş hekimine götürüp, düzenli kontrollerini yaptırmalıyız.

Çocuklarda ne zaman ortodontik kontroller başlanabilir?

Çocuğunuzun ilk ortodontik muayenesini 7-8 yaşlarında yaptırmanızda fayda vardır. Çünkü çocuğun alt ve üst ön kalıcı ön dişleri bu yaşa kadar çıkmış olur. Bu dönemde çenelerin gelişimi, çıkacak olan daimi dişlerdeki olası problemler bu yaşlarda fark edilebilir. Diş hekimi tarafından bu yaştaki çocuklarda koyduğu erken teşhisler, ileride tedavisi daha zor olan iskeletsel bozuklukların çok daha kolay bir şekilde tedavi edilebilir.

Erişkinlerde  Ortodonti Tedavisinden Yarar Görebilir Mi?

Herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Ortodonti tedavisi, estetik, sağlıklı ve güzel gülüşlere sahip olmak isteyen her yaştaki kişiye uygulanabilir. Günümüzde artık, ortodonti hastalarının %25 e yakını erişkinlerden oluşmaktadır.

Ortodontik Tedaviler Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Ortodontik tedavinin süresi tamamen problemin şiddetine, çeşidine ve hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. Tedavi süresince hastanın hekimin tüm tavsiyesine harfiyen uyması, kontrol ve randevularına zamanında gelmesi tedavinin en kısa sürede ve başarılı şekilde sonuçlanmasında önemli rol oynar. Genel olarak ortodontik tedavinin süresi erişkin ve gençlerde 6 ay-2 yıl, çocuklarda ise 4-6 yıl arasında değişiklik gösterir.

Diş teli çürüğe yol açar mı?

Diş telleri genelde çürüğe neden olmaz. Ancak tabiî ki kullanılan teller zamanla yiyecek ve bakterilerin birikmesi için ortam hazırladığı için eğer hasta ağız bakımı ve hijyenine dikkat etmez ise zamanla o bölgede çürük ve diş taşlarına neden olabilir.

Braketlerle Yemek Yerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tedavi süresince yenilen gıdalara dikkat etmek gerekir. Mesela çok sert ve yapışkan gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak faydalı olacaktır. Çünkü sert ve yapışkan yiyecekleri tüketirken eğer teller çok sıkılıp koparsa tedavi süresi uzayacaktır. Sakız, karamel, lokum, cips, patlamış mısır, buz, fındık, şeker gibi gıdalardan bu süreçte mümkün olduğunca uzak durmak gerekir ki tedavi başarıya ulaşabilsin.

Diş teli takmak için diş çektirmek gerekir mi?

Bazı durumlarda, en iyi ortodontik sonuca ulaşabilmek için diş çekilmesi gerekebilmektedir. Amaç düzgün dişler ve dengeli bir yüz profili olduğu için bunu engelleyen dişler mevcut ise çekilmeleri gerekebilecektir. Bazı hastalarda da aşırı yer darlığı vardır, bu durumda ağza sığmayan bu dişlerin bazen çekilmeleri gerekebilir. Sıkışık olan diş çekildiğinde zaten diğer komşu dişler onun boşluk yarattığı alana zamanla öyle bir yayılır ki, diş eksikliği hiçbir şekilde belli olmaz.